Χειροτεχνίες

       
  • Χειροτεχνίες
  • Χειροτεχνίες
  • Χειροτεχνίες
  • Χειροτεχνίες
  • Χειροτεχνίες

Χειροτεχνίες

Κύριοι στόχοι του προγράμματος της χειροτεχνίας είναι το παιδί να αναπτύξει τη φαντασία του, τις χειρονακτικές και σχεδιαστικές του δυνατότητες, να έρθει σε επαφή με διάφορα υλικά και να δημιουργήσει μία διέξοδο έκφρασης συναισθημάτων, επιθυμιών και αναγκών. 

Η ενασχόληση με τη χειροτεχνία είναι βασική διαδικασία μέσα από την οποία τα παιδιά αναπαριστούν και ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους. Έχοντας, τις περισσότερες φορές, την αναπαράσταση μίας εικόνας τους ζητείται να την αναπαράγουν εκφράζοντας πάντα την προσωπική τους αίσθηση απέναντι στα πράγματα. Η διαδικασία αυτή δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της κλασικής διδασκαλίας, αλλά είναι ένα διαρκές παιχνίδι και διασκέδαση, ακολουθώντας ωστόσο κανόνες και αναπτύσσοντας το αίσθημα της συνεργασίας.

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών δημιουργιών και υλικών. Οι δημιουργίες και οι κατασκευές σχετίζονται με τη ζωή, τη φύση, το σύμπαν, τα ζώα, τον αθλητισμό και την υγεία, διακοσμητικά και κινούμενα σχέδια, ενώ τα υλικά μας είναι κυρίως ανακυκλώσιμα, χαρτόνια και υφάσματα. 

Η φαντασία και η δημιουργία είναι απαραίτητα συστατικά του προγράμματος καθώς κάθε φορά δίνεται στο παιδί η ευκαιρία να χρησιμοποιήσει χρώματα και υλικά της αρεσκείας του. Ανακαλύπτουν έτσι τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του κάθε υλικού και μέσα από την αίσθηση της αφής διακρίνουν και πειραματίζονται  ακολουθώντας πάντα ένα κοινό πλαίσιο δημιουργίας. 

Η κατασκευή του καθενός να είναι ξεχωριστή και το παιδί μαθαίνει να έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του και να νιώθει ελεύθερο να προτείνει και να πάρει πρωτοβουλίες ώστε η ολοκλήρωση του έργου να αντανακλά τις επιθυμίες του και την προσωπικότητά του. 

Δίνεται περισσότερη έμφαση στην διεκπεραίωση του έργου και στην ικανοποίηση που κερδίζει το παιδί από αυτή, παρά στο αισθητικό αποτέλεσμα το οποίο βελτιώνεται καθώς τα μαθήματα προχωρούν.